3r ITINERARI: Com podem crear una empresa?

Al llarg d'aquest curs, hem estat treballant l'itinerari "Com podem crear una empresa?". Aquest itinerari va sorgir pel fet que ens vam adonar que a la classe hi havia moltes coses que podíem millorar o renovar.


Vam estar fent un llistat a la pissarra de totes les coses que volien canviar i quan vam acabar, vam parlar de com ho podríem fer per tal de poder millorar tantes coses.

Vam decidir dir-li a l'Ascensi totes les coses que volíem canviar i li vam redactar un correu. Quan el va veure, va venir a les classes a dir-nos que està molt d'acord amb tot el que li havíem dit, però que per fer tants canvis, necessitaríem guanyar diners. Però, què podíem fer per guanyar diners?

Després de molt parlar, debatre i informar-nos de diverses maneres de guanyar diners, vam decidir que el millor era crear una empresa.

Vam informar-nos sobre alguns tipus d'empresa, per saber quina empresa faríem. Vam veure que hi havia dos tipus, la societat i la cooperativa. Vam investigar al voltant de les dues i vam veure que la societat, era aquella on hi havia una directora o director que manava, decidia i aportava els diners per tal que l'empresa tirés endavant i la resta de treballadors, havien de respectar tot el que els digués. També vam veure que la cooperativa era aquella que empresa on tots els treballadors tenien la mateixa responsabilitat i poder de decisió i que entre tots aportaven el capital per tal de tirar-la endavant. Seguidament, vam fer votacions sobre quin tipus d'empresa seríem i va guanyar la cooperativa.

Un cop vam saber que faríem una empresa cooperativa, vam confeccionar els estatuts per tal de tirar-la endavant. Els secretaris van llegir-los en veu alta i un cop van acabar, tots vam signar-los. Vam investigar quins càrrecs hi havia: president/a, vicepresident/a, secretaris/es, producció, vendes, compres, tresorers i comunicació. Entre tots i totes, van haver de repartir-se els càrrecs i exposar davant de tota la classe, perquè ells o elles farien bé aquell càrrec. Quan ja va tenir cadascú el seu càrrec, vam dissenyar entre totes i tots, un organigrama per penjar a la classe i que tothom tingués clar el seu càrrec.

Ara sí que ja ho teníem tot llest per decidir el nom de l'empresa, el logotip i el producte que vendríem. Per decidir el nom de l'empresa i el logotip, tots els nens i nenes van fer una proposta de nom de l'empresa i de logotip i entre totes i tots vam votar fins que van sortir els guanyadors que van ser els més votats. Per decidir el producte, cada alumne va dissenyar un prototip d'una manualitat i la va exposar davant la classe. Quan van haver exposat tots els prototips vam fer votacions per escollir el producte final.
3r A - Empresa Castell Pia (posa gots)
3r B - Els clauers que bullen (clauers)
3r C - Club Pia (atrapa somnis)

Mentre l'empresa anava avançant, cada reunió que fèiem per decidir qualsevol cosa, fèiem una acta, que redactaven els secretaris, per tal de recopilar tota la informació.

Després, els tresorers van calcular els diners que havíem de portar cadascú per tal de poder comprar el material per tal de fer la manualitat escollida. Vam decidir portar 2€ per persona. Quan vam recopilar tots els diners, els encarregats de compres, van dividir-se el material i van anar a comprar-lo. Quan vam saber què ens havíem gastat exactament, els tresorers van fer números i van pactar el preu que havíem de vendre els productes.

Mentre totes i tots vam començar la producció del producte escollit, els secretaris van redactar una sol·licitud general per tal de demanar una parada al mercat setmanal de Caldes. Un cop la van tenir feta, van anar a l'ajuntament a entregar-la. Al cap de pocs dies, ens van respondre que ens l'havien acceptat i que podríem anar el dimarts 13 de juny a vendre els nostres productes.

Quan vam tenir la producció acabada, que vam dedicar-li un mes aproximadament, va arribar el gran dia! Vam fer grups de sis o set alumnes per tal de fer torns i vendre els productes al mercat. A cada torn, hi havia un responsable de vendes que es va responsabilitzar dels diners. Els encarregats de comunicació, van fer uns cartells amb els preus dels productes per tal que la gent sabés a quin preu veníem les manualitats.

Comentaris